تفاوت بین قهوه روبوستا و عربیکا ، برای کسانی که تازه وارد دنیای قهوه شده اند، ممکن است متوجه این موضوع شده باشند که برخی از دانه های قهوه درباره اینکه 100% عربیکا یا حتی 100%روبوستا هستند به خود میبالند . اما این دقیقا به چه معنا است ؟
آیا می دانید بیش از 100 گونه مختلف قهوه در دنیا وجود دارد؟ دانه های عربیکا و روبوستا فقط دو گونه مختلف قهوه از بین این 100 گونه مختلف هستند، آنها همچنین دو دانه رایج برای مصرف قهوه هستند. تفاوت دانه های قهوه عربیکا و روبوستا در چیست ؟ و آیا واقعاً مهم است که از چه نوع قهوه ای در نوشیدنی خود استفاده می کنیم؟
به ما همراه باشیذ تا نگاهی دقیق تر به این دو گونه قهوه (روبوستا و عربیکا) بیاندازیم و بررسی کنیم چه چیزی آنها را در دنیای قهوه متفاوت و منحصر به فرد کرده است .
معرفی مختصری از قهوه عربیکا و روبوستا :
قبل از اینکه به تجزیه دانه های قهوه بپردازیم، در این قسمت اطلاعات مختصری در مورد هر یک از دانه های قهوه ذکر شده است .
دانه های قهوه عربیکا شکل بیضی و مسطحی دارند و طعم شیرین تر، سبک تر و همچنین نرم تری نیز دارند . و همچنین دانه های قهوه عربیکا روغن بیشتری در خود دارند، بنابراین می توانند طعم های میوه ای، شیرین و خوشمزه بیشتری را به شما القا کنند . دانه های عربیکا حدود 75 درصد از کل قهوه های بازار را تشکیل می دهند و خرید آنها معمولاً گران تر است .
دانه قهوه روبوستا کمی کوچکتر و گردتر هستند و طعمی قوی، تلخ و قدرتمند تری نیز دارند . از آنجایی که دانه های قهوه روبوستا روغن کمتری دارد، اغلب طعم های طبیعی، خاکی و سنگین تری دارند. آنها 25٪ قهوه موجود در بازار را تشکیل داده اند و اغلب قیمت آنها از دانه های عربیکا کمتر است
گیاهان، کشت و هزینه این دانه ها چگونه است :
عربیکا به طور گسترده ای محبوب ترین قهوه در میان بیشترین نوشیدنی ها محسوب می شود، عمدتا به این دلیل که طعم ملایم، نرم و سبکتری دارد و افراد از نوشیدن این قهوه لذت بیشتری نیز میبرند . آمریکای لاتین، به ویژه برزیل، در حال حاضر بزرگترین تولید کننده قهوه عربیکا است . و کشور ویتنام در قهوه روبوستا پیشتاز است .
این دانه های قهوه به طور معمول در ارتفاعات بیشتری پرورش داده میشوند، و همچنین در برابر آفات آسیب پذیرتر هستند و پرورش و برداشت آنها بسیار دشوار است. گیاهان قهوه ای که ارتفاعشان حدود 15 فوت است . عملکرد کمتری دارند. به همین دلیل، برداشت بسیار بیشتر به طول می انجامد تا مقدار قهوه مورد نیاز برای دم کشیدن بدست آید.
دانه قهوه روبوستا نسبت به دانه عربیکا از تلخی بیشتری برخوردار است . به همین دلیل کمتر شناخته شده و مصرف می شود. آنها در ارتفاعات کمتری رشد می کنند و معمولاً در نیمکره شرقی، در مناطقی مانند آفریقا، اندونزی و ویتنام رشد می کنند، ویتنام در تولید کردن این دانه پیشتاز است.
کشت آن بسیار آسان تر است و گیاهان نیز در معرض آفات و بیماری ها نیستند. ارتفاع آنها تقریباً 20 فوت است و کمتر از گیاهان دانه قهوه عربیکا به توجه و مراقبت نیاز دارند. گیاهان روبوستا نیز قهوه بیشتری تولید می کنند، بنابراین کشت آنها کارآیی بیشتری دارد.
کافئین، آنتی اکسیدان و قند در هر کدام به چه میزانی است :
علاوه بر تفاوت بین گیاهان و کشت این گیاهان، هر دانه قهوه حاوی سطوح مختلفی از مواد معدنی و سایر ترکیبات شیمیایی است.
به عنوان مثال، دانه های روبوستا حاوی کافئین بسیار بیشتری نسبت به دانه های عربیکا است . دانه قهوه روبوستا حاوی 2.7٪ کافئین است. این را با 1.5 درصد محتوای کافئین موجود در دانه های قهوه عربیکا مقایسه کنید و خواهید دید که چرا روبوستا، با تقریباً دو برابر مقدار کافئین، برای کسانی که دوست دارند در صبحانه خود کافئین بیشتری مصرف کنند ساخته شده است .
با این حال، محتوای کافئین تنها تفاوت آنها نیست. دانه عربیکا در مقایسه با روبوستا حاوی 60٪ چربی بیشتر و تقریباً دو برابر بیشتر دارای قندهای طبیعی است. این قطعاً می تواند طعم قهوه را تحت تأثیر قرار دهد، اما در ادامه این مقاله به این موضوع میپردازیم .
بسیاری از افراد می دانند که به طور کلی قهوه بسیاری از آنتی اکسیدان های سالم را در خود جای داده است ، اما بسیاری از افراد نمی دانند که مقدار آنتی اکسیدان ها بین گونه های قهوه متفاوت است. به عنوان مثال ، دانه های روبوستا حاوی 7 تا 10 درصد اسید کلروژنیک هستند اما دانه های قهوه عربیکا فقط 5/5 تا 8 درصد اسید کلروژنیک (CGA) دارند.
همانطور که مشاهده می کنید، حتی مواد شیمیایی این قهوه ها و آنچه که در طعم ومزه به ما القا میکنند کاملاً متفاوت از یکدیگر هستند .
هزینه دانه های قهوه :
در بازار، دانه های قهوه عربیکا قیمت بسیار بالاتری نسبت به دانه های قهوه روبوستا دارند. این به دلیل دشواری آنها در رشد و برداشت و همچنین تقاضای زیادی که در سراسر کره زمین دارند، است.
دانه های قهوه بیشتر در کجا استفاده میشوند :
اگر شما داستان زندگی بیشتر قهوه هایی که در کافی شاپ های محله تان پیدا میشود را بخوانید، متوجه می شوید که بیشتر آنها قهوه عربیکا هستند. در حقیقت، بسیاری از برشته کننده های قهوه به این افتخار می کنند که دانه های آنها 100٪ عربیکا است، انگار که نشان افتخار برای آنها است.
اگر چه عربیکا محبوب ترین نوع دانه ای است که در قهوه استفاده می شود، اما این بدان معنا نیست که دانه های روبوستا جایگاه خود را در دنیای قهوه ندارند. در بسیاری از دانه های قهوه اسپرسو، به خصوص در برشته کاری های ایتالیایی، مخلوطی از دانه های عربیکا و روبوستا پیدا خواهید کرد. همچنین می توانید دانه های روبوستا را که در قهوه استفاده می شود، پیدا کنید که از نظر محتوای کافئین قوی تر است.
از دانه های قهوه روبوستا نیز تقریباً به طور انحصاری در تولید قهوه فوری استفاده میکنند . از آنجایی که قهوه فوری در واقع فقط بخاطر کافئین مفید مصرف میشود و نه عطر و طعم قهوه . در این صنعت از دانه های روبوستا استفاده می شود.
طعم و مزه :
بنابراین می دانید که بیشتر مردم عربیکا را به روبوستا ترجیح می دهند، اما واقعا چرا؟ واقعیت این است که همه چیز به ذائقه شما برمیگردد .
دانه قهوه روبوستا به دلیل افزایش کافئین و دارا بودن قند کمتر و همچنین طعم این دانه ها قوی تر، تلخ و دارای رنگ و بوی خاکی، فندقی و چوبی است. این دانه ها مناسب اسپرسو هستند و به هر فنجان قهوه شما عطر وطعم زیادی می بخشد.
دانه قهوه عربیکا در مقایسه با روبوستا طعم و مزه میوه ای و شیرین تری دارد و این خاصیت باعث شده است که محبوبیت این دانه نسبت به روبوستا بیشتر باشد .
همچنین لازم به ذکر است که دانه قهوه روبوستا با کیفیت بالا کاملاً می تواند به اندازه عربیکا طعم خوبی داشته باشد و در بعضی موارد، بسیاری از افراد حتی از یک دانه قهوه با کیفیت بالا عربیکا لذت خواهند برد.
در حالی که دانه قهوه روبوستا اغلب به دلیل کیفیت پایین تری نسبت به دانه قهوه عربیکا شهرت پیدا کرده است، اما در واقع اینطور نیست. این گونه از قهوه در واقع طعم های منحصر به فرد خود را دارد. گرچه این دانه های قهوه بیشتر برای کسانیکه میخواهند نوشیدنی آنها از کافئین بیشتری و طعم قوی تری برخوردار باشد مناسب است ، اما یاد کردن از این دانه ها به عنوان کیفیت پایین تر نسبت به عربیکا از واقعیت دور است .
و در آخر :
حقیقت این است که هر دو گونه از دانه های قهوه چیزی منحصر به فرد برای دنیای قهوه به ارمغان می آورد و باید به همین دلیل شناخته شوند. اگر عاشق قهوه هستید و می خواهید طعم و مزه جدیدی امتحان کنید، ارزش این را دارد که به هر دو این دانه ها فرصت دهید. وقتی خصوصیات اصلی این دانه ها را در نظر بگیرید، امکان اینکه روز به روز فنجان قهوه شما بی نقص تر شود بی پایان است .
منبع : www.roastycoffee.com