تاریخچه قهوه ویتنامی ، قهوه قوی و خوش طعم ویتنامی با همان سرعت که رشد میکند تبدیل نیز میشود. درست است که احتمالا مهاجران فرانسوی قهوه را به وینتام معرفی کرده اند ولی یک فنجان صبحگاهی ca phe (قهوه در زبان ویتنامی) به سرعت به بخشی ازرسم و رسوم منطقه تبدیل گشته است . با انواع مختلفی از قهوه که در آن از ماست، تخم مرغ وحتی میوه استفاده میشود، قهوه ویتنامی سبک خاص خود را دارا است .
رمز و راز قهوه ویتنامی :
روند آماده سازی و همچنین ترکیب دانه های قهوه به سبک خاص به قهوه ویتنامی کمک می کند. بیشتر مزارع دانه های قهوه ویتنامی در منطقه دا لات (Da Lat) واقع شده اند، به دلیل آب و هوای پاکیزه و چشم انداز تپه ای آن به “اروپای ویتنام” ملقب شده است. بیشتر چای، قهوه و حتی گلهای فروخته شده در سراسر کشور در اصل در جنوب این منطقه کاشته می شود.
قهوه ویتنامی را کشف کنید :
اما چه چیزی قهوه ویتنامی را بسیار خوش عطر و طعم می کند؟ برخی استدلال می کنند که این عطر و طعم از روش فیلترهای قطره ای به وجود می آید، اما در روش سنتی، برشته کاری قهوه باعث این عطر و طعم میشود : ویتنامی ها می توانند آن را با شراب برنج، کمی نمک و کره تفت دهند. این آخرین ماده دلیلی است که باعث می شود قهوه با دم آوری قطره ای در ویتنام دارای بافت روغنی کمی باشد. برخی از برشته کاری ها طعم هایی مانند شکلات یا کارامل به قهوه اضافه می کنند که همه این جزئیات به طعم نوشیدنی های قهوه محلی بستگی دارد.
دانه های درشت قهوه آسیاب شده درون یک فیلتر قطره ای فرانسوی (که phin نامیده می شود) ریخته میشود بهتر است که قهوه در فیلتر کاملا صاف شود. در ادامه باید درب فلزی را که مانع از بالا آمدن قهوه میشود، درون فیلتر قرار دهید (درب فلزی را طوری قرار دهید که مانع از فشرده شدن قهوه شود). آب داغ به phin اضافه می شود و سپس آب را به آرامی درون فنجان می ریزد. این عمل باید حداقل دو بار تکرار شود .تا به صورت قطره ای عصاره قهوه خارج شود تا از آن لذت ببرید. phine باید بالای فنجان قرار گیرد .
انواع مختلف قهوه در ویتنام :
مدتهاست که در ویتنام قهوه از طبیعت خودش فاصله گرفته است . برخی از معروف ترین دستورالعمل هایی که می توانید هنگام سفر در سراسر کشور امتحان کنید وجود دارد. این چیزها دور از ذهن ما نیست، میتوان بسیاری از آنها در اکثر مکان های سنتی در کافی شاپ ها یافت .
قهوه با شیر (ca phe nau یا ca phe sua) :
اکثر مردم دم کرده قوی و تیره را با شیر غلیظ شده شیرین می نوشند، این سبک از آنجایی شروع شد که فرانسوی ها نمی توانستند به راحتی شیر تازه بدست آورند. تا به امروز شیر تازه یک ماده رایج در کافی شاپ های سنتی نیست. می توانید از کافی شاپ هایی که میروید بپرسید که آیا شیر دارند یا نه. اما نباید روی آن حساب زیادی باز کنید. در شمال ویتنام از مخلوط قهوه سیاه و شیر غلیظ شده شیرین به عنوان ca phe nau (قهوه قهوه ای) یاد می شود، در حالی که در جنوب به آن ca phe sua (قهوه شیر) گفته می شود. و در عین حال قهوه بیشتر به صورت سرد و با یخ سرو می شود، اما شما می توانید آن را گرم نیز سفارش دهید.
قهوه با ماست (sua chua ca phe) :
ماست در اصل مانند قهوه توسط فرانسوی ها به ویتنام آورده شده است و به عنوان سنتی در آشپزی محلی پذیرفته شده . این ماست بسیار خوشمزه و خامه ای است، که آن را با انواع مختلف مواد افزودنی، از انبه تازه گرفته تا برنج تخمیر شده و حتی قهوه سرو می کنند. به نظر می رسد این یک ترکیب عجیب و غریب باشد، اما ماست با یک قطره قهوه سیاه به طرز شگفت انگیزی سازگار است . فقط هم بزنید و جرعه جرعه بنوشید.
قهوه با تخم مرغ (ca phe trung) :
زرده تخم مرغ زده شده با شیر غلیظ شده و فوم دار با قهوه ای تیره با یک معجون غنی روبرو می شوید: به آن فکر کنید که یک ویتنامی قهوه ای مینوشد که طعم و مزه تیرامیسو را دارد. این اختراع در Hanoi اتفاق افتاده است، قهوه تخم مرغ برای اولین بار در دهه 1940 درست شد، زمانی که شیر کمیاب بود از زرده تخم مرغ استفاده میکردند . کافه Giang در منطقه قدیمی Hanoi، جایی است که در آن اختراع شده است ، هنوز قهوه تخم مرغ را سرو می کند اما مکان های دیگر اکنون دستورالعمل خاص خود را ارائه می دهند . حتی گاهی اوقات طعم نسخه اصلی را بهتر می کنند!
قهوه با نارگیل (ca phe cot dua) :
مطمئن نیستم که این یک دستورالعمل سنتی است یا اینکه توسط قهوه خانه های بوهو کانگ اختراع شده است. آنچه که واضح است این است که در چند سال گذشته مورد علاقه جوانان مد روز ویتنامی قرار گرفته است. قهوه سیاه همراه با یک قطره شیر غلیظ شده با شیر نارگیل مخلوط شده و در یك حرکت با یخ مخلوط می شود. نسخه بهتری که در برخی فروشگاه های محلی سرو می شود ، پایه ای از ca phe nau (قهوه قهوه ای) مخلوط با شیر نارگیل و شیر تازه را ارائه می دهد.
اسموتی قهوه (sinh to ca phe) :
در سال های اخیر، قهوه حتی به اسموتی ها راه پیدا کرده است. آب میوه فروشی های معروف ترکیباتی خامه ای از میوه های تازه را با نوشیدن قهوه ویتنامی تهیه می کردند. که گاهی اوقات درون این اسموتی ها ماست یا بادام هندی می ریزند. در هانوی، سعی کنید ca phe chuoi bo (قهوه مخلوط شده با موز و آووکادو) را امتحان کنید. Ho Chi Minh، به سراغ sinh to ca phe sapoche بروید (قهوه مخلوط شده با ساپودیلا (sapodilla)، یک میوه گرمسیری با طعم کاستارد مانند). هر دو روش خوشمزه ای برای تأمین همزمان کافئین و ویتامین های مورد نیاز بدن شما هستند.
بهترین قهوه ویتنامی در کجا میتوان تهیه کرد :
هانوی همچنان مرکز فرهنگ کافه ها در ویتنام است. در حالی که کافی شاپ های سبک مدرن محبوبیت بیشتری پیدا کرده اند، کافه های سنتی در پیاده روها هنوز از صبح تا شب با نوشیدنی های مختلف در هر سنی پر می شوند که ساعت ها با یک لیوان معطل نوشیدنی خود می مانند. با این حال، می توانید قهوه با کیفیت را در سراسر ویتنام پیدا کنید.
در زیر برخی از آدرس هایی که به عنوان نشانه های برجسته در شهر باقی مانده اند، آورده شده است:
کافی شاپ Trieu Viet Vuong
این بخش از منطقه تاریخی Hai Ba Trung در هانوی که به عنوان “خیابان قهوه” شناخته می شود، ممکن است بیش از هرجای دیگر ویتنام دارای کافه در گوشه گوشه این خیابان باشد، از فروشگاه های خانوادگی گرفته تا مکان های شیک تر مورد علاقه نوجوانان. کافه Tho مورد علاقه Hanoian است، که به مدت سه دهه در اینجا فعالیت میکند، یک فنجان قهوه پرقدرت و عالی را دم می کند که هنوز هم جمعیت زیادی را جذب می کند.
کافه گیانگ (Cafe Giang) :
هیچ سفری به هانوی بدون چشیدن قهوه با طعم تخم مرغ در محلی که اختراع شده است کامل نمیشود . کافه گیانگ (39 Nguyen Huu Huan)، در لبه محله قدیمی هانوی، اولین کسی بود که شروع به درست کردن این نوشیدنی / دسر در دهه 1940 کرد. از آن زمان این دستور قهوه به اندازه دستور غذا تغییر کرده است. اما نوشیدنی درجه یک است. کسانی که قهوه نمی نوشند می توانند کف تخم مرغ را با دانه های ماش شیرین شده یا کاکائو طعم دار کنند.
کافه Pho Co :
از طریق ورودی پنهان شده در پشت مغازه که به آن دسترسی پیدا کرده اید، یک راه پله مارپیچ به سمت Hanoi’s Cafe Pho Co و نمای خیره کننده دریاچه Hoan Kiem منتهی می شود. از بالکن ساکت و مشرف به دریاچه و خیابان های اطراف می توانید از خوردن قهوه خود و تماشا کردن جریان ترافیکی که به نظر می رسد بی پایان است و دریاچه لذت ببرید .
کافه La Tamia :
یک کافه یکپارچه سازی با قدمی در شهر Ho Chi Minh، لا تامیا نیم نگاهی به سایگون قدیمی به بازدیدکنندگان ارائه می دهد. در حالی که از قهوه یخ زده خود لذت می برید، روی یک مبل استراحت کنید و یا به مجموعه تلویزیون های عتیقه و گرامافون های صاحب کافه نگاهی بیاندازید.
مانند بومی های این کشور قهوه بنوشید :
چند نکته در مورد نوشیدن قهوه برای در ویتنام:
شیر: حتی سعی نکنید که بدون ناخنک کردن قهوه خود بپردازید. اگر قهوه خود را ملایم ترجیح می دهید، همان کار ویتنامی ها را انجام دهید و قهوه با مقدار زیادی شیر غلیظ شده را سفارش دهید. این طعم نیز مانند بستنی قهوه خواهد بود و برای شما بسیار لذت بخش خواهد بود.
شکر: همانطور که شیر غلیظ شیرین می شود ، قهوه بدون شکر وجود ندارد. متخصصان واقعی قهوه باید ca phe den (قهوه سیاه) را انتخاب کنند. مزه شکر، درست مانند شکلات تلخ، طعم های پیچیده را به شما القا میکند. با این حال، اگر می خواهید اطمینان حاصل کنید که نوشیدنی شما خیلی شیرین نیست، از آنها بخواهید duong (قند کمتر) را برای شما سرو کنند .
اگر گرسنه هستید از رفتن به کافی شاپ پرهیز کنید :کافه ها در ویتنام به طور معمول غذا سرو نمی کنند، به همین دلیل پذیرفته شده است که افراد میان وعده های خود را بیاورید و در محل غذا بخورید، اما بهتر است ابتدا عادت محلی را رعایت کنید و برای استراحت به کافه بروید.
این مقاله در ژوئن 2015 منتشر شد و در فوریه 2020 توسط Fabienne Fong Yan به روز شد.
منبع : www.lonelyplanet.com