دراین مقاله به موضوع موکاپات (اسپرسوساز رو گازی) میپردازیم:
موکاپات (moka pot) که به عنوان اسپرسو ساز رو گازی یا اجاقی نیز شناخته میشود، از قوانین پایه فیزیک برای تهیه یک فنجان قهوه عالی استفاده میکند. این دستگاه عملکردی شبیه اسپرسو ساز برقی دارد و با فشار آب عصاره قهوه را میگیرد.
موکاپات (اسپرسوساز رو گازی) سه بخش دارد:
یکی برای آب، یکی برای پودر قهوه و بخشی هم برای قهوه اسپرسو آماده شده.
وقتی موکاپات روی گاز قرار میگیرد، آب داغ میشود و بخار ایجاد میکند. بخار فشار را در محفظه پایینی افزایش میدهد، آب را با فشار از بین دانههای قهوه رد میکند و به محفظه بالایی میفرستد. جایی که قهوه اسپرسو آماده سرو است.
فشار محفظه بخار موکاپات فقط 1.5 بار است، این میزان حتی نزدیک به اسپرسو سازهای سنتی هم نیست که حدود 9 بار فشار ایجاد میکردند. با این حال طراحی مناسب و توانایی موکاپات در تهیه یک فنجان قهوه عالی، باعث شد این دستگاه در میان خانوادهها محبوبیت پیدا کند.
اختراع موکاپات (اسپرسوساز رو گازی) :
موکاپات را آلفونسو بیالتی ایتالیایی در دهه 1930 اختراع کرد. میگویند ایده موکاپات را از تماشای لباس شستن همسرش گرفت. ماشین لباسشویی آنها شامل یک سطل آب صابون بود که روی آتش میجوشید.
از زمان تولید و پخش اولین اسپرسو ساز رو گازی در سال ۱۹۳۳ تا کنون، بیش از 300 میلیون نمونه از آن در سراسر جهان فروخته شده است و هنوز در میان مشتاقان قهوه پرفروش است.
موکاپات محصولی از دوران فاشیسم:
اختراع بیالتی در دوران بنیتو موسولینی تولید شد. زمانی که ایتالیا در حالت جنگ، تنش و خشونت بود و واردات و صادرات آن شدیدا کنترل میشد.
ماده معدنی مورد نیاز برای تهیه آلومینیوم بومی ایتالیا بود و به همین دلیل در آن رژیم فاشیستی نسبت به فلزات وارداتی بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
موکاپات از آلومینیوم «ملی» ساخته شد و تولید آن ارزان و سریع تمام میشد. به علاوه تهاجم ایتالیا به اتیوپی جدید، قهوه غنی این کشور را به ایتالیا وارد کرد.
این اتفاق، قهوه بیشتری به ایتالیا وارد کرد؛ کشوری که از قبل هم شیفته قهوه بود و حالا موکاپات را هم داشت؛ اسپرسو ساز رو گازی ملی که بهترین وسیله برای دم کردن قهوه بود.
در دوران پس از جنگ، موکاپات به اروپای مرکزی و دنیای لاتین هم رسید و به موفقیت بینالمللی دست یافت.
اینفوگرافیک اجزا یک موکاپات :
درون موکاپات چه میگذرد؟
داخل دستگاه اسپرسو ساز رو گازی اتفاقات زیادی میافتد تا در نهایت یک فنجان قهوه خوش طعم در اختیارتان قرار گیرد. مراحل کار دستگاه به این شکل است:
- مرحله اول: وقتی آب در قسمت پایینی به جوش میآید، هوای گرم منبسط میشود و فشار ایجاد میکند. این فشار باعث میشود آب جوش درون تونل حرکت کند و به سمت محفظه پودر قهوه برود.
- مرحله دوم: پس از این که آب جوش به سمت بالا حرکت کرد،پودر قهوه موجود در محفظه فشرده شده و به سمت فیلتر متراکم میشود .
- مرحله سوم: با جذب کردن آب جوش، قهوه هم منبسط شده و فشار بیشتری در میان دو محفظه ایجاد میکند.
- مرحله چهارم: وقتی قهوه کاملا خیس و اشباع شد، آب از میان فیلتر فلزی میگذرد و به سمت تونل بالایی میرود.
- مرحله پنجم: وقتی آخرین قطرههای آب جوش هم به سمت محفظه بالایی بروند، یک صدای آشنا و هیجانانگیز میشنوید. نشانهای که میگوید قهوه آماده سرو است.