قهوه چگونه درست میشود ( از دانه آن تا فنجان قهوه شما) ، کنجکاوی امروز بهترین حالت را از من گرفته است. 5 سال است که از اولین فنجان قهوه من می گذرد و من هرگز خیلی عمیق به فرایند و ریشه های چگونگی درست کردن آن نپرداختم. اگر فکر میکنید که اکثر ما حتی تا زمانی که قهوه خود را نخوریم نمی توانیم به فعالیت های روزانه خود بپردازیم، واقعاً باید از کسانی که همه چیز را برای تهیه یک فنجان قهوه ما ممکن می کنند قدردانی کنیم .
اینکه فکر کنیم دانه قهوه چقدر فرهنگ و صنعت عظیمی را در سراسر جهان ایجاد کرده است . تمام دنیا قهوه مینوشند ، اما تعداد کمی از مردم از اصل آن اطلاع دارند.
در این مقاله ، ما می خواهیم همه مراحل چگونگی رسیدن قهوه از زمین به آشپزخانه شما را پوشش دهیم. بنابراین راحت لم بدهید، و فنجان قهوه خود را آماده کنید و اجازه دهید در جواب این سوال طلایی غرق شویم: قهوه از کجا آمده است؟
دانه های قهوه از کجا می آیند؟
بیشتر افرادی که تا به حال قهوه دم کرده اند می دانند که قهوه به شکل یک دانه است . کارهایی که دوستداریم با این دانه ها بکنیم : آنها را بو کنیم ، بازی کنیم و در نهایت خرد کنیم و نوش جان کنیم. پس آنها از کجا آمده اند؟
دانه های قهوه در واقع دانه هایی هستند که اگر کاشته شوند به درختان قهوه تبدیل می شوند. احتمالاً حدس میزنید که درختان قهوه همان چیزی است که کشاورزان دانه هایی را فراهم می کنند که در نهایت به نوشیدنی صبحگاهی شما تبدیل می شوند. با این حال ، دانه هایی که مستقیماً از درختان قهوه می آیند تفاوت زیادی با دانه هایی که در فروشگاه خریداری می کنید ، دارند. به این دلیل که دانه های استفاده شده ما برشته شده است ، بعداً به آن قسمت از فرآیند می رسیم.
بنابراین دانه ها از گیلاس های قهوه ای که از درختان قهوه رشد می کند جمع می شوند. برداشت گیلاس های قهوه به دلیل اینکه یک درخت قهوه به طور معمول در سطوح ناهموار مانند کوه یا دامنه تپه رشد می کند ، بسیار دشوار است. به طور معمول 3-4 سال طول می کشد تا یک درخت قهوه به ثمر برسد. یک دلیل دیگری که باعث می شود شما از کشاورزان قهوه خود سپاسگزار باشید این است زیرا آنها تلاش زیادی میکنند تا مطمئن شوند که دوز روزانه خون شما را تأمین کنند.
دانه قهوه در تمام دنیا برداشت می شوند. برزیل بیشترین قهوه را در سراسر جهان تولید می کند.
فرآوری دانه های قهوه :
بعد از برداشتن انواع گیلاس های قهوه ، زمان پردازش آن فرا می رسد. پردازش گیلاس های قهوه به طور خلاصه به معنی از بین بردن لایه گوشتی بیرونی باقی مانده است . این قسمت بسیار مهم است زیرا روشی که کشاورز استفاده می کند بعداً بر عطر و طعم قهوه تأثیر می گذارد. در مورد پردازش دانه های قهوه ، دو روش اصلی وجود دارد.
روش مرطوب :
بعد از اینکه همه لایه های گوشتی برداشته شد ، دانه های قهوه را در مخزنهای آب قرار میدهند و حدود 18-24 ساعت قهوه داخل آب میماند تا تخمیر شوند. این روش به از بین رفتن لایه لزجی که روی دانه قهوه است کمک می کند. پس از آن ، کشاورزان دانه های قهوه را با آب میشویند و سپس دانه ها را در جایی که آفتاب هست قرار می دهند تا خشک شود.
روش خشک :
این روش خشک که به عنوان “روش طبیعی” شناخته می شود ، تمام گیلاس های قهوه برداشت شده را در یک جای بسیار بزرگی خشک میکنند . این روند ممکن است هفته ها طول میکشد اما در میان کشورهایی که از نظر آب محدود هستند معمول است. پس از خشک شدن کامل ، گیلاس ها را درون دستگاه جداکننده قرار می دهیم تا لایه های گوشتی را جدا کند .در این روش معمولاً طعم ومزه دانه قهوه بیشتری است و اینکار در اتیوپی ( Ethiopian ) و یا کنیا ( Kenyan ) رایج است.
دانه قهوه پس از فرآوری ، مرتب شده و آماده صادر می شوند. در این زمان ، آنها به دلیل رنگشان به عنوان دانه های قهوه سبز شناخته می شوند. اکنون در حال برشته کردن دانه قهوه، مراحلی که ممکن است برای شما آشنا باشد نزدیک می شویم!
چشیدن قهوه :
اکنون روند هیجان انگیز شده است. بعد از آن همه کار سخت در برداشت و پردازش دانه های قهوه ، چند فرد خوش شانس افتخار این را دارند که اولین کسانی باشند که طعم قهوه را تست کنند. هنگامی که دانه های قهوه سبز مورد بازرسی بصری قرار گرفتند ، یک دسته کوچکی از قهوه برشته شده و برای آزمایش طعم آسیاب می شوند. کسی که قهوه را میچشد ابتدا قهوه را بو می کند تا کیفیت معطر آن را بررسی کند. بوی قهوه عامل مهمی در تعیین طعم خوب قهوه دارد.
در مرحله بعد ، فردی که قهوه را تست میکند یک قاشق از نمونه قهوه را برداشته ، آن را میچشد و سپس تف میکند.کسی که تست کننده است خوب می تواند چندین دسته و نمونه را در یک روز آزمایش کند و همچنان میتواند نقص یا ویژگی های دانه قهوه را تشخیص دهد. اهمیت آزمایش چشایی قهوه فقط برای کشف معایب آن نیست ، بلکه باید ببینید که کدام دانه ها به خوبی با هم ترکیب می شوند.
با چشیدن دانه های قهوه ، هم اکنون می توان آنها را به برشته کاری صادر کرد. این ما را به مرحله بعدی فرآیند می رساند و چیزی کمتر از یک اثر هنری نیست.
تفت دادن دانه های قهوه :
فرآیندبرشته شدن قهوه یکی از مهمترین قسمتهای کل سفر است. این فرایند برای تبدیل دانه های سبز قهوه به دانه های مفید که می خواهیم به خانه ببریم و از آنها لذت ببریم ، با احتیاط زیادی روبرو می شوند. این کار را بیشتر متخصصان قهوه انجام می دهند .
در اینجا مراحل مختلف فرآیند برشته کاری قهوه آورده شده است :
- پیش گرمایش : حرارت دادن دانه قهوه تا دماهای میانه به منظور آماده سازی برای عملیات بعدی و صرفه جویی در انرژی . قبل از گرم شدن ، قبل از اینکه دانه های سبز داخل دستگاه برشته کاری شود ، باید با دمای حدود 400 فارنهایت گرم کرد. دما می تواند بر اساس ماشین آلات و سبک های مختلف برشته کاری آنها متفاوت باشد.
- خشک کردن : اکنون قهوه وارد دستگاه برشته کاری شده است و دانه ها شروع به جذب گرما می کنند. که بخار بخاطر تبخیر آب داخل دانه های قهوه اتفاق می افتد .
- رایحه و صدا : از همین جا برشته کاری شروع می شود. قندهای داخل دانه های قهوه شروع به ذوب شدن می کنند ، آب از طریق بخار شروع به ترک دانه ها می کند و “اولین ترق” معروف به گوش می رسد. در این مرحله ، دانه ها از نظر فنی آماده پودر شدن و استفاده در تهیه قهوه هستند.
- کارامل سازی بیشتر : به دنبال اولین ترک ، قند در دانه های قهوه شروع به ذوب شدن خود میکند . دانه ها در این مرحله در محبوب ترین سطح برشته کاری هستند .
- تیره برشت : اگر به بیشتر تفت دادن ادامه دهید ، قندها شروع به سوختن می کنند. اینگونه دانه های برشته شده تیره بدست می آید . تیره برشت در قهوه دم کرده معمول است.
کل فرآیند بو دادن بسیار پیچیده تر است ، بنابراین اگر دوست دارید با جزئیات بیشتری نحوه برشته شدن دانه های قهوه را ببینید. با خیال راحت برروی لینک زیر زده و ویدئوی را ببینید تا از نزدیک در مورد چگونگی دریافت دانه های برشته شده توسط کافی شاپ ها مطلع شوید.
برای مشاهده فیلم بروی لینک کلیک کنید www.youtube.com .
بسته بندی :
دانه های قهوه پس از برشته شدن در سراسر جهان حمل می شود تا توسط فروشگاه های مواد غذایی و کافی شاپ ها فروخته شود. اکثر مردم از اهمیت مهم بسته بندی برای یک تجارت موفق قهوه خود چشم پوشی می کنند، بنابراین کسی باشید که مردم بسته بندی شما را به خاطر بسپارند.
همچنین با مطالعه روی بسته بندی دانه های قهوه ، می توانید اطلاعات بیشتری در مورد محل تولید و برداشت آنها را مشاهده کنید. مناطق مختلف جهان با رشد دانه های قهوه خود متفاوت عمل می کنند ، بنابراین آزمایش و امتحان کردن آنها بسیار خوب است.
دانه های قهوه را آسیاب کنید :
به معنای واقعی کلمه، هیچ چیزی بهتر از صدای دانه های قهوه تازه در آسیاب نیست. درست مثل هر مرحله دیگر در این فرآیند ، آسیاب دانه ها چیزی است که باید با هوشیاری و حوصله انجام شود.
شما ممکن است با بیش از حد آسیاب کردن دانه های قهوه خود، آن را به بافت نادرستی تبدیل کنید. نگران نباشید زیرا یاد میگیرید . این اشتباهات بعداً شما را به یک متخصص تبدیل می کند.
اگر قبلاً آسیاب نداشته اید ، پیشنهاد می کنم یک آسیاب تهیه کنید. قبل از خرید قهوه لازم است که دستگاه اسیاب خریداری کنید زیرا باعث تغییر مثبت در کل تجربه من شده است( آسیاب کردن درست خیلی برروی مزه تاثیر میگذارد ). بله ، می دانم ، کار شما کمی بیشترمیشود. هیچ چیز در این دنیا به این راحتی هرگز به دست نمی آید!
غالباً هنگام خرید پودر قهوه، عطر و طعم آن کمتر است و به اندازه دانه کامل قهوه عطر و طعم ندارد در هر صورت ، بروید ، لازم است قبل از دم کشیدن، قهوه خود را آسیاب کنید. آسیاب قهوه ندارید؟ استرس نداشته باشید ، روشهایی وجود دارد که می توانید قهوه خود را بدون آسیاب،خرد کنید.
هرچه دانه ها را بهتر خرد کنیم ، قهوه ما طعم بیشتری خواهد داشت. آسیاب ضعیف می تواند دسته ای از دانه های خوب قهوه را خراب کند ، بنابراین مهم است که این مرحله نادیده گرفته نشود. بیایید به سبک های مختلف آسیاب و نوع خوب آنها بپردازیم.
دانه درشت : آسیاب دانه درشت، دانه های قهوه را بسیار درشت خرد میکند. به طور معمول یک آسیاب خوب باید دانه قهوه را کمی شبیه شکر دانه ریز خرد کند. این نوع آسیاب بیشتر در فرنچ پرس های فرانسوی استفاده می شود.
دانه متوسط : آسیاب دانه متوسط احتمالاً متداول ترین آسیاب است. در اینجا است که دانه های قهوه بین یک آسیاب درشت و ریز خرد می شود. آسیاب متوسط در بین سازندگان قهوه چکه ای محبوب است.
دانه ریز : آسیاب دانه ریز، خرد کردن دانه های قهوه به صورت پودر است. این سبک از آسیاب برای افرادی که قهوه اسپرسو درست می کنند مورد استفاده است .
بعضی اوقات یافتن آسیاب “عالی” ممکن است آزمایش و خطای زیادی داشته باشد. اما هرچه سبک شما بیشتر تست شود ، طعم قهوه شما سازگارتر خواهد بود. اگر می خواهید در مورد آسیاب خوب و نحوه کار با آن برای طعم قهوه خود بیشتر بدانید ، شما می توانید از یک باریستا کمک بگیرید .
قهوه را درست کنید :
دم کشیدن قهوه، نوعی از درست کردن قهوه است که به طور کلی با آب گرم تهیه می شود (مگر اینکه دم سرد تهیه کنید). هر روز باریستاها و علاقه مندان به قهوه در حال کشف روش های بهتری برای دم کشیدن قهوه هستند. در اینجا 5 روش رایج برای تولید قهوه در خانه آورده شده است.
قهوه چکه ای : قهوه قطره ای محبوب ترین شکل دم آوری قهوه است. دستگاه قطره ای آب داغ را از طریق دانه های قهوه ارسال می کند.
فرنچ پرس : با استفاده از یک سیستم پرس ، دم کرده با فرنچ پرس بسیار آسان و راحت است. لازم به دستگاه قهوه ساز حرفه ای نیست و لازم نیست جایی نصب شود و برای آشپزخانه شما بسیار مناسب است.
دم کرده سرد : Cold Brew روند رو به رشدی در جامعه قهوه است. دم کرده سرد با استفاده از آب سرد یا دمای اتاق ساخته می شود. اسیدیته کمتری نسبت به قهوه معمولی دارد. باور کنید یا نکنید ، مردم نیتروژن به دم کرده خود اضافه می کنند.
پور اور (Pour Over) : قهوه دم شده به روش چکه ای (پور اور)، از طریق ریختن آب داغ روی قهوه آسیاب شده و عبور آن از یک فیلتر تهیه می شود. آب به صورت آهسته و یکنواخت ریخته می شود و با عبور از توده قهوه، ترکیبات معطر آن را استخراج می کند. اگر فنجان قهوه را برای طعم خاص آن دوست دارید ، دم کرده پور اور مناسب شماست.
موکا پات ( MOKA POT) : موکا پات از بخار آب داغ برای دم کشیدن استفاده می کند. آب مثلِ سایر مایعات در اثر گرما افزایش حجم پیدا می کنه. مولکولهای آب با سرعت به هر طرف میجهن و به فضای بیشتری جهت پخش و گسترش نیاز پیدا میکنن. این افزایش حجم آب می تونه نیروی موردنیازبرای حرکت به سمت بالا رو تامین کنه. این یکی از روشهای عالی برای تهیه قهوه اسپرسو در خانه است. این وسیله خیلی خوب است زیرا فضای زیادی در آشپزخانه شما اشغال نمی کنند. فقط آماده باشید تا بسیاری از مردم بپرسند “این چیست؟”
اگر معمولاً فقط قهوه قطره ای می نوشید ، توصیه می کنم روشهای دیگری از دم آوری را مزه کنید. نه تنها از یک فنجان بهتر لذت خواهید برد ، بلکه در مورد نوشیدنی مورد علاقه خود چیزهای بیشتری خواهید آموخت.
نوشیدن قهوه : ببینید چقدر از درختی پر ازگیلاس های قهوه رنگارنگ فاصله گرفته ایم. اکنون می توانید از کسانی که در مزارع کار می کنند و کسانی که نوشیدنی مورد علاقه شما را در سراسر جهان پخش می کنند بیشتر قدردانی کنید. این فرآیند طولانی است اما یک محصول عالی و یک فرهنگ شگفت انگیز از علاقه مندان به همراه دارد.
بنابراین هنگامی که کاپوچینو یا لاته خود را مینوشید، به تمام زحماتی که برای تهیه نوشیدنی خود کشیده اید ، فکر کنید ، از آن لذت بیشتری خواهید برد! خوشبختانه در دنیای مدرن ، ما به طیف وسیعی از طعم قهوه دسترسی داریم. حالا دیگر نحوه تولید قهوه را می دانید ، وقت آن فرا رسیده است که بهترین ترکیب را برای خود پیدا کنید.
منبع : www.roastycoffee.com