مراسم نوشیدن قهوه اتیوپی
مراسم نوشیدن قهوه اتیوپی

مراسم نوشیدن قهوه اتیوپی ، مراسم قهوه اتیوپی قسمت مهمی از فرهنگ اتیوپی است. این فرهنگ شامل برشته کاری دانه های قهوه و تهیه قهوه به روش دم آوری شده در ظرفی شبیه به ibriks است که برای تهیه قهوه ترک هم مورد استفاده قرار میگیرد .

اهمیت فرهنگ قهوه :

در مناطقی از اتیوپی، زن خانه دار (یا دختر و زن کوچکتر در خانه) هر روز سه بار ( صبح،ظهر و عصر) مراسم قهوه را به مدت دو یا سه ساعت برگزار می کند . و همچنین معمول است که زنان هنگام استقبال از مهمانان و در زمان برگزاری جشنی، مراسم قهوه را انجام دهند.

مراسم قهوه مهمترین مناسبت اجتماعی در بسیاری از روستاهای اتیوپی محسوب می شود و دعوت به یک مراسم قهوه نشان دهنده احترام و دوستی است. میهمانان در یک مراسم ممکن است درباره موضوعاتی مانند سیاست، اجتماع و شایعات گفتگو کنند. و همچنین از فردی که مراسم قهوه را برگزار میکنند بسیار قدردانی میشود .

صرف نظر از زمان این مراسم، افرادی که در این مناسبت و میهمانانی دعوت می شوند، معمولاً از یک قالب مشخص، با برخی تغییرات در این مراسم، پیروی میکنند .

فراتر از معاشرت افراد، مراسم قهوه همچنین در اتیوپی نقش مهمی ایفا می کند، این مراسم بر اهمیت فرهنگ قهوه اتیوپی تأکید می کند. سابق قهوه را میل میکردند تا زمان بیشتری را صرف اسلام کنند ( نماز و دیگر کارهای معنوی). که به لطف خصوصیات خوب قهوه، این مراسم 3 بار تکرار میشود .

مراسم قهوه :

مراسم طولانی قهوه اتیوپی از پردازش دانه های قهوه خام و نشسته شده تا نوشیدن قهوه در فنجان به اتمام میرسد .اهالی اتیوپی هیچ‌گاه دانه قهوه‌ برشته شده خریداری نمی‌کنند . ابتدا زنی که مراسم را اجرا می کند علف ها و گل های تازه و معطر را برروی کف زمین پخش می کند. او بخاطر دفع ارواح شیطانی بخور دادن را شروع می کند و در طول مراسم همچنان بخور می دهد. او یک ظرف مخصوص دم‌آوری قهوه‌ اتیوپیایی به اسم “Jebena” را با آب پر کرده و آن را روی ذغال داغ قرار می دهد.

سپس، زن خانه دار (کسی که قرار است مراسم قهوه را برگزار کند) یک مشت دانه قهوه سبز برداشته و با احتیاط آنها را در یک ظرف گرم و دسته دار وک مانند (wok) میریزد. ظرف را روی ذغال داغ یا آتش کوچک نگه داشته، پوسته ها و بقایای دانه قهوه را انقدر تکان می دهد تا کاملا تمیز شود.

وقتی دانه های قهوه تمیز شدند، او آنها را به آرامی در ظرفی که برای تمیز کردن قهوه استفاده میشود، تفت می دهد. در حین تفت دادن، او با تکان دادن دانه های قهوه، آنها را برشته میکند. این برشته شدن بستگی دارد به ذائقه افراد ممکن است هنگامی که دانه قهوه میان برشت باشد متوقف شود، یا ممکن است ادامه یابد تا زمانی که تیره برشت شود . رایحه قهوه برشته کاری شده بسیار قوی است و از جنبه های مهم این مراسم به حساب می آید.

بعد از اینکه زن خانه دار دانه های قهوه را برشته کرد، آنها را خرد می کند. او از ابزاری شبیه هاون استفاده میکند . “هاون” یک کاسه چوبی کوچک و سنگین به نام “mukecha” است (“moo-key-cha” تلفظ می شود) ، و “دسته هاون” یک استوانه چوبی یا فلزی با کفی صاف است که “zenezena” نامیده می شود. وی با استفاده از این ابزار، دانه های قهوه را درشت خرد می کند.

با خرد شدن دانه های قهوه، آب درون ظرف جبنا (Jebena) به طور معمول برای دم کردن قهوه آماده می شود. زن خانه دار قهوه تازه آسیاب شده را به ظرف Jebena اضافه کرده. این مخلوط به جوش آمده و از روی حرارت برداشته می شود.

مراسم نوشیدن قهوه اتیوپی
ظرف مخصوص دم‌آوری قهوه‌ اتیوپیایی به اسم “Jebena” و ظرفی برای برشته کاری به نام "WOK"

در این مرحله، قهوه آماده سرو است. یک سینی از فنجان های شیشه ای بسیار کوچک (جنس فنجان ها میتواند سرامیکی یا شیشه ای باشد ) که این فنجان بسیار نزدیک به هم چیده شده است. زن خانه دار قهوه را تقریباً یک فوت بالاتر از فنجان ها در یک جریان مناسب داخل فنجان ها می ریزد و در حالت ایده آل هر فنجان را به طور مساوی و بدون قطع کردن جریان قهوه، آنها را پر می کند. ته مانده قهوه در ظرف می ماند. این روش باعث می شود که دانه های قهوه درشت آسیاب شده در فنجان های قهوه نریزد.

در برخی موارد، کوچکترین فرد جمع ممکن است اولین فنجان قهوه را به بزرگترین فرد ارائه دهد. پس از آن، زن خانه دار به دیگران نیز تعارف میکند .

در صورت تمایل میهمانان ممکن است شکر به قهوه خود را اضافه کنند. شیر به طور معمول در این مراسم ارائه نمی شود. پس از افزودن شکر، میهمانان bunna tetu (“نوشیدن قهوه”) ، و سپس از میزبان بابت مهارت در درست کردن قهوه خوش عطر و طعم تشکر و قدردانی میکنند.

بعد از دور اول نوشیدن قهوه، به طور معمول دو وعده دیگر نیز وجود دارد. این سه وعده به نام های abol ، ton و baraka شناخته می شوند. هر وعده به تدریج از نوع اول دوز قهوه پایین تر و ضعیفتر است. گفته می شود که هر فنجان روح را دگرگون می کند و وعده سوم برای کسانی که آن را می نوشند نعمتی محسوب می شود.

تغییرات در مراسم نوشیدن قهوه : 

روشی که در بالا توضیح داده شد در سراسر اتیوپی معمول است. با این حال، برخی از تغییرات وجود دارد. اینها رایج ترین آنها هستند: همانطور که قهوه همزمان با برشته شدن شروع به ترک خوردن می کند، میزبان ممکن است هل، دارچین و میخک را به قهوه اضافه کند. رستوران ها و کافی شاپها (مخصوصاً در غرب) ممکن است از یک آسیاب برقی برای سرعت بخشیدن به آسیاب کردن قهوه استفاده کنند. اگرچه قهوه در اتیوپی به طور معمول فیلتر نشده است، اما برخی از میزبانان ممکن است قهوه را از طریق الک ریز فیلتر کنند. در حومه شهر ممکن است قهوه را به جای شکر همراه با نمک سرو کنید. در بعضی مناطق اتیوپی ممکن است کره یا عسل به این دم کرده اضافه شود. میان وعده هایی مثل جو تفت داده شده، بادام زمینی، ذرت بو داده شده ممکن است در کنار قهوه سرو شود.

منبع : www.thespruceeats.com

اشتراک گذاری:

یک دیدگاه بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی شود.

سه × 4 =

بالا